top of page

Propaganda și manipularea: Rolul relațiilor publice în timpul regimului Ceaușescu și în România

Într-un regim autoritar precum cel al lui Ceaușescu, relațiile publice au avut un rol crucial în menținerea puterii și a controlului asupra maselor. Regimul comunist a folosit o varietate de metode de manipulare a opiniei publice și de cenzură a mass-mediei pentru a-și promova propriile interese și a-și menține controlul asupra societății.

În acest context, relațiile publice au jucat un rol important în propagarea ideologiei comuniste și în controlul asupra fluxului de informații. Regimul a utilizat PR-ul pentru a încerca să controleze opiniile publice și a împiedica disidența. De asemenea, a utilizat PR-ul pentru a-și promova imaginea în țară și în străinătate.

Una dintre cele mai notorii campanii de PR din timpul regimului Ceaușescu a fost campania de propaganda electorală din 1980. Regimul a încercat să creeze o iluzie de alegeri libere și democratice în România, deși toată lumea știa că adevărata putere se afla în mâinile lui Ceaușescu. Regimul a folosit această campanie de PR pentru a-și promova imaginea și pentru a-și întări poziția în fața comunității internaționale.

Cu toate acestea, după moartea lui Ceaușescu în 1989, relațiile publice au jucat un rol important în schimbarea imaginii României în ochii comunității internaționale. Noua conducere a României a fost conștientă de faptul că imaginea negativă a țării în lumea întreagă trebuie schimbată, astfel încât România să poată fi percepută ca o țară modernă și democratică.

În acest sens, relațiile publice au fost utilizate pentru a promova imaginea unei Românii democratice și deschise. În timpul anilor '90, PR-ul a jucat un rol important în promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului în România. În această perioadă, organizațiile neguvernamentale au început să joace un rol important în promovarea democrației și a drepturilor omului în România, iar relațiile publice au fost un instrument important în susținerea acestor eforturi.

În concluzie, deși relațiile publice au fost folosite în timpul regimului Ceaușescu pentru a-și promova imaginea și a controla fluxul de informații, acestea au jucat un rol crucial în promovarea democrației și a drepturilor omului în România după căderea regimului comunist. Astfel, relațiile publice au fost și continuă să fie un instrument important în promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului.


bottom of page